Haber

Almanya’daki Türk seçmen kime ve neden oy veriyor?

Yurt dışında kayıtlı Türk vatandaşları, 27 Nisan’da yurt dışındaki temsilcilikler ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Seçmen yoğunluğuna göre ülkelerde kurulan sandık sayıları ve oy kullanma tarihleri ​​farklılaşıyor. Almanya’da 16 merkezde kurulan sandıklarda perşembe günü başlayan oy kullanma süreci, 9 Mayıs’ta sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy kullanabilen 64 milyon 113 bin 941 seçmenin 3 milyon 416 bin 98’i yurtdışında kayıtlı.

Almanya’da yaşayan 2 milyon 800 bin Türk asıllı kişinin yaklaşık yarısı Türk vatandaşı ve Türkiye’de yapılan seçimlerde oy kullanma hakkına sahip. Yurt dışında en fazla kayıtlı seçmen bulunan ülke Almanya’da 1 milyon 501 bin 152 seçmen bulunuyor.

Almanya’daki Türklerin siyasi tercihleri ​​Türkiye’deki seçim sonuçlarını da etkiliyor. Geçtiğimiz yıllardaki seçim sonuçlarına baktığımızda Almanya’da oy kullanan Türk seçmenin büyük çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AKP’yi tercih ettiği görülüyor.

Almanya’da 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 64,8’ini alırken, milletvekilliği seçimlerinde AKP oyların yüzde 55,7’sini aldı. CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin oyu yüzde 21,8 seviyesinde kaldı.

Milletvekilliği seçiminde CHP’ye verilen oy oranı yüzde 15,6 olarak kaydedilirken, HDP yüzde 14,8 ile üçüncü parti oldu. Ancak Almanya’da seçimlere katılım oranı çok yüksek değil. 2018 seçimlerinde katılım yüzde 45,78 olarak kaydedildi.

Alman seçmenler nasıl oy kullanıyor?

Peki Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları nasıl oy kullanacak?

Siyaset Bilimcisi Zafer Yılmaz, DW Türkçe ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye’deki seçmen davranışını uzun süredir belirleyen “siyasi kutuplaşmanın Erdoğan, MHP ve AKP tarafından çoğaltıcı bir şekilde yurt dışına taşındığını” belirtti.


Dr. Zafer YılmazFotoğraf: özel

Yılmaz, Almanya’daki Türk seçmenin neden AKP’yi desteklediğini şu sözlerle değerlendirdi:

“AKP’nin Almanya’daki seçmenin hem buradaki devletle hem de Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerini kolaylaştırması ve bu yolla temel kişilik haklarını geliştirmesi bir etkendir. Pazarlama, Erdoğan veya Türkiye’nin başarılı tanıtımı. buradaki göçmen kitlesinin maruz kaldığı haksızlık ve adaletsizliklere karşı kendini savunabilen bir aktör olarak.”

Duisburg-Essen Üniversitesi’nden siyaset bilimci Dr. İnci Öykü Yener-Roderburg da, Almanya’da yaşayan seçmenlerin oy kullanma davranışlarında Almanya’daki toplumsal yapının Türkiye’deki gelişmelerden daha belirleyici olduğuna ve seçmenin kararsız olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki ekonomik gelişmelerden çok etkilendi.

DW Türkçe’ye konuşan Yener-Roderburg, Almanya’daki seçmenin yaklaşımını şöyle anlattı: “Burada bir şey daha var. Mesela bir kadın olarak sosyalleştiğim tek yer olan Diyanet Türk-İslam Birliği (DİTİB) camisine gidiyorum. DİTİB camii benim için ‘Kılıçdaroğlu Diyanet’i kapatacak’ diyorlar, sosyalleşeceğim tek yer benden alınacak, bu durumda başka partiye oy vermem söz konusu değil.”


Dr. İnci Story Yener-RoderburgFotoğraf: özel

Partiler yabancı seçmene nasıl ulaşıyor?

Türkiye’deki kampanya ortamının Almanya’da olmadığına dikkat çeken Yılmaz, siyasi partilerin dernek ve cemaatler aracılığıyla, farklı araçlarla yabancı seçmene ulaşmaya çalıştıklarını, iktidar ve muhalefet yapılarının da farklı olduğunu söyledi.

Yılmaz, AKP’nin elinde devasa bir devlet aygıtı var. Bütün devlet aygıtı yurt dışında da AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan propagandası yapıyor. Muhalefetin devlet gibi bir aygıtı, aracı yoktur. Muhalefet partileri burada kendi siyasi partilerinin gönüllü üyeleri aracılığıyla siyasi program yapmaya çalışıyor” dedi.

Yabancı oylar seçimi ne kadar etkiler?

Yurtdışı seçmenler, toplam seçmenlerin yaklaşık yüzde 5,3’üne tekabül ediyor. Türkiye’nin siyasi ortamında bir oyun bile çok değerli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’de seçimlerin plebisite dönüştüğü bir ortamda yüzde 0,001 bile çok belirleyici olabiliyor. Bu sağlıklı demokrasilerde istenen bir şey değil. Seçimli demokrasilerde bile.Bir ülkenin kaderini yüzde 0,005 oranında belirleyen bir seçimdir.Aslında bu, demokrasinin ne kadar sorunlu olduğunun bir göstergesidir.Seçimlerin bir ölüm kalım meselesine dönüştüğü yerde yabancı seçmenin etkisi daha da artar. Türkiye genelinde yabancı seçmenin oyu düşük olsa bile çok yüksek olur” dedi.


Almanya’da yaklaşık 1,5 milyon seçmen varFotoğraf: Ayşegül Ilgın/DW

İnci Öykü Yener-Roderburg, daha fazla noktada oy kullanmanın mümkün olacağı için bu yıl yurt dışı seçimlerinde katılımın daha yüksek olmasının beklendiğini söyledi. 73 ülkede bu seçimlerde oy kullanılabilmektedir ve bunların 15’inde sandıklar ilk kez açılmaktadır.

Yener-Roderburg, özellikle, İnsanlar bunu bir kader seçimi olarak görüyor ama ne olursa olsun yurtdışındaki seçmenler Türkiye’deki seçmen kadar etkilenmeyeceklerini bildikleri için bu kadar çaba gösteremeyebilirler.

Almanya’ya beyin göçü seçmen profilini etkiler mi?

Son yıllarda Türkiye’den Almanya’ya yoğunlaşan beyin göçünün Almanya’daki seçmen profilini biraz değiştirebileceği iddia ediliyor. Zafer Yılmaz, bu demografik değişimle ilgili olarak, “Bu değişimin, Türkiye’de Almanya’nın aldığı orta sınıf göçüyle birlikte AKP ve muhalefetin alacağı oy oranlarında ister istemez bir değişim yaratacağını söylemek mümkün. son zamanlarda.”

Yener-Roderburg, yeni nesil göçmenlerin TİP’i desteklemesinin beklendiğini ve TİP’in yurtdışındaki oylarının artmasının beklendiğini belirtti. Roderburg, “Özellikle yeni nesil göçmenlerden, birinci nesil göçmenlerden TİP’e inanılmaz bir talep var. Bu inanılmaz bir talep, daha önce çok az oy almış bir parti talebi. Yüzde 10’dan 5’ten bahsetmiyoruz. yüzde tabii,” dedi.

Senem Genç Kurucu, iki yıl önce Türkiye’nin şartlarından dolayı Berlin’e eğitim için gelenlerden biri. DW Türkçe’ye konuşan Kurucu, seçimin sonucuna göre geri dönmeyi düşünebileceğini söyledi:

“Kılıçdaroğlu’nu destekliyorum. Çünkü artık ülkemizde bu kadar despotik olan, bizi baskı altına alan cumhurbaşkanını, başbakanı istemiyorum. Buraya gelme sebebim mevcut durum, mevcut siyasi durumdu. Değişirse, Neden olmasın, her şey yolunda giderse burada yaşamaktansa kendi ülkemde yaşamayı tercih ederim.”

Almanya’daki Türk seçmeni kime oy verecek?

Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

kazimkarabekirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu